Hvad er "Rejection Sensitivity Dysphoria"?

Rejection sensitivity dysphoria hos børn: Hvad kan du som forælder gøre?

Rejection Sensitivity Dysphoria (RSD) er en tilstand, hvor en person oplever ekstrem følelsesmæssig smerte som reaktion på opfattet afvisning eller kritik. Dette er især almindeligt blandt børn med neurodiversitet, såsom autisme og ADHD. Forældre spiller en afgørende rolle i at hjælpe deres børn med at håndtere disse følelser og udvikle hensigtsmæssige strategier til, at håndtere frustration og afvisning. I denne blogpost vil vi dykke ned i, hvad RSD er, hvordan det påvirker børn, og hvad forældre kan gøre for at støtte deres børn.

Hvad er rejection sensitivity dysphoria ?

Rejection Sensitivity Dysphoria er karakteriseret ved en overvældende følelse af smerte i reaktion på faktisk eller opfattet afvisning, kritik eller fiasko. Dette kan føre til alvorlige følelsesmæssige reaktioner, som kan være svære at håndtere - især for børn med ADHD og autisme.

På baggrund af dette, kan disse børn være særligt sårbare og følsomme over for sociale interaktioner, hvor de potentielt set kan opleve følelsen af, at blive afvist.

RSD-tankemylder

Hvordan påvirker RSD børn?

Børn med RSD oplever den mindste form for kritik (eller afvisning) som en overvældende bølge af uoverskuelighed. Dette kan manifestere sig i forskellige adfærdsmæssige og følelsesmæssige reaktioner, herunder:

  • Intense følelser af skam eller vrede: Børn med RSD kan opleve dyb skam eller vrede som svar på afvisning, hvilket kan føre til udadreagerende adfærd, eller at de trækker sig helt.
  • Undgåelse af sociale situationer: På grund af frygt for afvisning kan nogle børn undgå sociale situationer, hvilket kan påvirke deres sociale udvikling og venskaber.
  • Perfektionisme: Nogle børn kan udvikle en stærk tendens til perfektionisme i et forsøg på at undgå kritik eller afvisning.
  • Lavt selvværd: Konstant frygt for afvisning kan nedbryde et barns selvværd, hvilket kan føre til længerevarende følelsesmæssige problemer.
RSD ensomhed afvisning

Hvad kan du som forælder gøre?

Forældre spiller en vigtig rolle i at hjælpe deres børn med at håndtere RSD. Her er nogle strategier, der kan være nyttige:

  1. Anerkend følelser: Det er vigtigt at anerkende og validere dit barns følelser. Fortæl dem, at det er okay at føle sig såret eller ked af det, og at deres følelser er gyldige. Dette kan hjælpe med at reducere følelsen af isolation og skam.

  2. Lær om følelsesregulering: Undervis dit barn i teknikker til følelsesregulering. Dette kan omfatte dyb vejrtrækning, mindfulness-øvelser, eller at identificere og navngive deres følelser. At lære at regulere følelser kan hjælpe børn med at håndtere intense følelsesmæssige reaktioner bedre. Hvis du er interesseret i materiale om dette kan du finde vores sjove bøger om mindfulness her

  3. Skab et støttende miljø: Sørg for at dit hjem er et sikkert refugium, hvor dit barn kan udtrykke sig frit uden frygt for kritik eller afvisning. Opmuntr positiv kommunikation og vær åben for alle former for samtale med dit barn.

  4. Brug positiv forstærkning: Fokusér på at rose og anerkende dit barns styrker og succeser. Positiv forstærkning kan hjælpe med at opbygge selvtillid og reducere frygten for afvisning.

  5. Sociale historier og rolleleg: Brug sociale historier eller rolleleg til at hjælpe dit barn med at forstå og håndtere forskellige sociale situationer. Dette kan være særligt nyttigt for børn med autisme, da det kan hjælpe dem med at forberede sig på og forstå komplekse sociale interaktioner.

  6. Professionel Hjælp: Hvis dit barns RSD er alvorlig og påvirker deres dagligdag betydeligt, kan det være nødvendigt at søge professionel hjælp. En terapeut eller rådgiver med erfaring i at arbejde med neurodiverse børn kan tilbyde værdifuld støtte og strategier.

Rejection Sensitivity Dysphoria kan være en udfordrende tilstand for både børn og deres forældre. Ved at anerkende og validere dit barns følelser, undervise i følelsesregulering, skabe et støttende miljø og søge professionel hjælp, kan forældre hjælpe deres børn med at navigere i disse udfordringer. Det er vigtigt at huske, at med den rette støtte og værktøjer kan børn med RSD lære at håndtere deres følelser og udvikle sunde måder at reagere på afvisning og kritik.

Du kan med fordel købe vores sjove e-bog, der omhandler netop RSD lige her

Hvis du ønsker, at læse mere om RSD, finder du en detaljeret artikel om det lige her